Julio López
está desaparecido
hace 6423 días
versión para imprimir - envía este articulo por e-mail

Congrés de leS llengüeS DECLARACIÓ
Por Diego Arcos Pte del Casal Arg en Barcelona - Sunday, Oct. 17, 2004 at 9:02 PM
presidente@casalargentino.org 00 34 - 665 464 286

Congrés de leS llengüeS Novembre de 2004. Rosario, Argentina DECLARACIÓ DEL CASAL ARGENTÍ A BARCELONA Al mes de Novembre d’enguany es realitzarà a la ciutat de Rosario, a la República Argentina el 3er Congres Internacional de la Llengua Espanyola, sota el nom: Identitat Lingüística i Globalització. Esta convocat per la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola, l’Institut Cervantes, l’Associació d’Acadèmies de la Llengua (que reuneix les acadèmies de la llengua espanyola de Amèrica Llatina) i l’Acadèmia Argentina de la Llengua. Davant d’aquest esdeveniment, un important nombre d’entitats socials de l’Argentina i de la resta d’Iberoamèrica han convocat al 1er Congres de leS llengüeS amb caràcter de paral•lel, amb el nom per reunir a les comunitats culturals que han patit i pateixen la persecució i la imposició del Castellà mitjançat la negació dels seus drets històrics d’identitat.

Congrés de leS llengüeS
Novembre de 2004.
Rosario, Argentina

DECLARACIÓ DEL CASAL ARGENTÍ A BARCELONA

Al mes de Novembre d’enguany es realitzarà a la ciutat de Rosario, a la República Argentina el 3er Congres Internacional de la Llengua Espanyola, sota el nom:
Identitat Lingüística i Globalització.
Esta convocat per la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola, l’Institut Cervantes, l’Associació d’Acadèmies de la Llengua (que reuneix les acadèmies de la llengua espanyola de Amèrica Llatina) i l’Acadèmia Argentina de la Llengua.

Davant d’aquest esdeveniment, un important nombre d’entitats socials de l’Argentina i de la resta d’Iberoamèrica han convocat al 1er Congres de leS llengüeS amb caràcter de paral•lel, amb el nom per reunir a les comunitats culturals que han patit i pateixen la persecució i la imposició del Castellà mitjançat la negació dels seus drets històrics d’identitat.

El Casal Argentí a Barcelona declara:

1. La llengua com a vehicle i contenidor fonamental de la cultura i per tant de la identitat d’un poble, no existeix en la neutralitat de l’espai. Bé al contrari, es una part fonamental de la realitat històrica de la societat. Per tant, es una de les eines de que disposen les classes socials dominants per imposar els seus interessos. Aquest anàlisi val tant per a la conquesta d’Amèrica i el genocidi colonial, com per a la construcció de l’estat monàrquic espanyol amb el Decret de Nova Planta que s’assentà en la desfeta d’Almansa on va perdre els seus furs la Comunitat Valenciana, la caiguda de Barcelona l’onze de setembre de 1714, quan va començar l’etnocidi de la societat Catalana i la imposició a la resta de nacions històriques conquerides per l’estat espanyol.
2. La imposició del castellà per colonitzar les nacions originaries del continent Americà, va ser l’eix vertebrador del procés de destrucció de una part essencial del tresor cultural de la humanitat. Aquesta imposició cultural serveix avui en dia per definir els límits de classe, separant els “blancs” dels xolos a Bolívia i Perú, dels “cabecita negra” i los “gronchos” a l’Argentina, dels xarruas a l’Uruguai, etc. Expressant un racisme que se sembla molt al que patim els immigrants a l’Estat espanyol.
3. La imposició del castellà com a llengua de l’Imperi, tant a les colònies, com a les nacions històriques, va produir una conseqüència mes greu, la divisió i fins i tot l’enfrontament entre els sectors populars i treballadors de l’estat, logrant l’alineació amb les classes explotadores contra els pobles als que li son negats el dret a l’autodeterminació.
4. Som immigrants, ens han foragitat de la nostra terra, de la nostra cultura i del futur construït per els nostres avantpassats, som altres víctimes de l’expoli de la nostra república per l’associació de delinqüents, integrada per les multinacionals i els corruptes dirigents argentins, que han robat el capital social acumulat per la República, convertint un dels països mes rics del mon en un territori de gana i misèria.
5. Per tant, allò que hauria de ser una oportunitat d’entesa i comunicació, un espai de trobada i germanor, sotmès tan sols als criteris culturals, esdevé una exhibició sense pudor de la cultura com la entenen els poderosos, com la fan servir els lladres aposentats en la impunitat.
6. La presencia del Rei d’Espanya, cap de l’estat que enfonsa en la marginació a centenars de milers d’éssers humans mitjançat la Llei d’estrangeria, finançat per els guanys d’escàndol de les multinacionals que participen del festival de les privatitzacions, es una mostra cabdal del tarannà del 3er congres de la llengua espanyola. Per demostrar-lo, el fet d’escollir el mot “espanyol” amb criteris polítics, deixant de banda el criteri lingüístic de “castellà”, deixa a les clares l’esperit d’imposició. Però a mes a mes, parlar d’identitat iberoamericana, basant-se en l’espanyol, es afegir un greuge mes a la persecució, expressada en la negació identitaria de les nacions històriques.
7. El 1er Congres de leS llengüeS esta plenament justificat i es una oportunitat daurada per tractar el futur de les cultures sota persecució de Iberoamèrica i també per prendre contacte entre les comunitats sense estat d’Amèrica llatina i d’Europa. La experiència catalana de defensa de la llengua i del procés de normalització lingüística, serà sense dubtes d’una aportació valuosa als participants.
8. Per tot allò, assumim la tasca de promoure la participació de la societat catalana al 1er Congres de les llengües, així com la coordinació amb les entitats d’argentins a Euskalerria, Galícia i altres comunitats històriques de l’estat espanyol.

Per tant decidim crear la Comissió Catalana del 1er Congres de leS llengüeS amb seu a la nostra entitat.
Obrirem la Comissió a la participació de totes les entitats i persones que estiguin disposades a participar en el 1er Congres de leS llengüeS.

Diego Arcos
President del Casal Argenti a Barcelona
Adjuntem dossier informatiu.
presidente@casalargentino.org

agrega un comentario